Az új 14,000 éves sírlelet szerint sokáig ápolták, majd közös sírban temették el a beteg kutyát

Az új 14,000 éves sírlelet szerint sokáig ápolták, majd közös sírban temették el a beteg kutyát

2018 FEB 12  |  Hasznos

Egy új sírmaradvány vizsgálatából jutottak arra a kutatók, hogy már 14,000 évvel ezelőtt is volt, aki ápolta, ha egy kutya beteg lett. Nem ez az első kutya sír, amit találtak, de a legősibb, és az első, ahol kutyák emberek mellett kaptak helyet a sírban.  

A vizsgálatok alapján a kutya valószínűleg szopornyicás lehetett, egész fiatalon belehalt a betegségbe. A temetés körülményei azonban sokkal beszédesebbek: feltételezhető, hogyha helyet kapott az emberek mellett a sírban, akkor érzelmi kötődés is jelen volt gazdáival való kapcsolatában. Betegsége elhúzódása pedig az ápolást is feltételezi.

A sírt még 1914-ben Oberkassel-ben, Nyugat-Németországban találták, de először csak a két ember és az egy idősebb kutya maradványait találták meg. Most a fog- és csontvizsgálat bizonyította, hogy egy fiatal, beteg kutyát is a sírba fektettek.

Luc Janssens, a Leiden Egyetem Archeológia szakának állatorvosa 28 hétre teszi a fiatal állat korát. A betegséget valószínűleg már korán, 3 hónapos kora körül elkaphatta, és legalább két vagy három periódusa lehetett állapota romlásának. A legtöbb kutya még a jelenben is elpusztul a szopornyica 2. fázisában oltás híján, így az is feltételezhető, hogy gazdái megpróbáltak rajta segíteni, hogy egészségében javulás álljon be.

A betegség súlyossága miatt abban az időben a kölyök valószínűleg azonnal elpusztult volna, ha nem kapott volna valamilyen emberi ápolást.  – Feltételezhető, hogy az állatot tisztán és melegen tartották, lemosdatták, ha hányt vagy hasmenése volt, kapott vizet és rendes élelmet – írja a tanulmány. – Ez és az, hogy helyet kapott az emberekkel közös sírban, azt mutatja, hogy különleges kapcsolata volt tulajdonosaival – és ez már 14,000 éve volt. –

Ez lett a legrégebbre datált lelet, amit találtak. Korábban 11,600 éve eltemetett kutyák sírját találták meg a Közel-Keleten, 8,500 és 6,500 évre tett sírokat pedig Skandinávia területén.

 

Ezek is érdekelhetnek:

Mumifikálódott egy kutya egy fatörzs belsejében, mikor valamilyen állatot üldözött

A kutyák és az emberek régebb óta barátok, mint azt eddig hittük

9000 éves leleteket találtak pórázon lévő kutyákról

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: livescience
A kezdőfotó illusztráció!

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

La Mimosa Cukrászda

La Mimosa Cukrászda

Leier Autó BMW Márkakereskedés és szerviz

Leier Autó BMW Márkakereskedés és szerviz

Púder Bárszínház

Púder Bárszínház

Hari Kebab

Hari Kebab