Ismerd meg a Fajtamentőket! Vizslamentés

Ismerd meg a Fajtamentőket! Vizslamentés

2014 MÁR 02  |  Hasznos

Fajtamentőket bemutató sorozatunk következő csapata a Vizslamentés. Menhardt Evelinnel, a Vizslamentés vezetőjével készítettünk interjút.

Kutyabarát.hu: A Vizslamentés egy önkéntes, baráti alapon létrejött csapat, amely a rászoruló vizslák gazdához juttatását és rehabilitációjukat tűzte ki célul. Mióta tevékenykedtek? Hogyan, milyen eszközökkel, milyen háttérrel tudtátok megkezdeni a tevékenységeteket?

Menhardt Evelin: A harmadik évünket tapossuk immár. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a vezetőségi csapatban időközben voltak személyi változások, ám vélhetően a működőképességünk legfőbb oka az, hogy mindannyian évek óta ismerjük egymást az állatmentésen keresztül, korábban is dolgoztunk már együtt csak nem ekkora intenzitással és persze mindannyiunknak vizslája van. A kezdeti lépések rettenetesen nehezek voltak. Az állatvédelemből szerzett korábbi tapasztalatokra és kapcsolatokra tudtunk leginkább alapozni. Fontos volt, hogy a napi teendőket olyan emberek lássák el és olyan feladataik legyenek, amikben a legjobbak, és amik a legközelebb állnak hozzájuk.

Menhardt Evelin

Kutyabarát.hu: Mivel nincs menhelyetek igen nehéz feladat elé állíthat Titeket a vizslák ideiglenes  elhelyezése. Kb. hány ideiglenes befogadóval tudtok együttműködni? Jelentkeznek Nálatok folyamatosan ideiglenes befogadók? Ki lehet Nálatok Ideiglenes befogadó? Hogyan jelentkezhetnek?

Menhardt Evelin: A kezdetek kezdetén az volt az egymás közötti megállapodás, hogy "vizslának családban a helye". A testi-lelki rehabilitációnak és a szocializációnak is ez a leggyorsabb módja. Vizsla nem élhet rácsok mögött hosszasan: ilyen esetekben csak minimális információ áll rendelkezésre róla, a jelleméről, ami a sikeres örökbeadást is veszélyeztetné. Egy átlagos hónapban 30-40 családdal dolgozunk együtt, akiknek egy része állandó ideiglenes befogadó. Azért lett a rendszer sikeres, mert  mi magunk is voltunk/vagyunk és leszünk ideiglenes befogadók olykor. Pontosan ismerjük a buktatókat, a nehézségeket, így azoknak a megoldását is.  Az FB-oldalunkon és az info@vizslamentes.hu címen szoktak jelentkezni az ideiglenes befogadásra vállalkozók, akiknek egy tesztlapot kell kitölteniük.  Mivel a tápot, az orvosi ellátást, és a gyógyszereket biztosítjuk, nekik "csak" a szeretetet, az odaadást, a meleg otthont, a gondoskodást kell biztosítaniuk. Folyamatosan képeket, fotókat és beszámolókat küldenek nekünk, ez is nagy segítség a sikeres örökbeadáshoz.

Kutyabarát.hu: Hogyan néz ki Nálatok az örökbefogadás menete? Milyen kritériumok alapján döntitek el, hogy megfelelő az adott kutya számára a gazdi-jelölt?

Menhardt Evelin: Ez egy nagyon-nagyon nehéz kérdés! Ahogyan az ideiglenes befogadó, a gazdijelölt is kitölt egy kérdőívet. A személyes beszélgetések, levelezések finomítják a felek igényeit és a másikról kialakított képet. Gazdijelölt és kutya találkozása is mérföldkő, illetve az ideiglenes befogadó véleményére is nagyon sokat adunk a jelöltek megítélésének esetében. Van aztán az ezer apró részlet. Mennyit dolgozik, kirándul a leendő család, vannak- e gyerekeik, volt-e már kutyájuk? Sok-sok apróság. Ami biztos, hogy csak kinti tartásra és ivartalanítás nélkül nem adunk kutyát. (Ez utóbbinál a kor és az egészségi állapot is számít, természetesen.)

Kutyabarát.hu: Kiknek ajánlod a fajtát? Milyen tulajdonságokat emelnél ki a vizsláknál?

Menhardt Evelin: “Hol vagy? Mit csinálsz? Megyünk már? Hol maradtál? Meg kell szagolnom! Fussunk! Mi az? Meg kell néznem nekem is! Te ki vagy? Játszunk? Okosan nézek, ülök, adj enni!” :) Ha ezt valaki folyamatosan bírja – megmutatja - játszik - sétál - fut – kirándul, no meg szellemileg is fárasztja a kutyát, az az igazi vizslának való gazdi! Ők tökéletes társas és családi kutyák, de a napi 2x10 perc pórázon sétával soha nem lesznek boldogok és elégedettek.

Kutyabarát.hu: Az utóbbi időben láttál pozitív változást a felelős állattartás terén? Hogy látod a helyzetet?

Menhardt Evelin: Kritikus vagyok és maximalista, mivel az állattartásnak jócskán látom az árnyoldalát. Mindemellett persze a minimális előrelépéseket is, szóval a “van még bőven hova fejlődni megfogalmazás mellett maradnék.

Kutyabarát.hu: Milyen rövid – illetve hosszútávú tervei vannak a fajtamentésnek?

Menhardt Evelin: Létezik egy fogalom, lassan szállóige: "titok kommandó". Folyamatosan vannak terveink, ötleteink, módszeresen meg is valósítjuk őket. A tervezés, megvalósítás szakaszban sokszor szorulunk külső segítségre, igyekszünk azt is mindig zárt körben intézni, hogy aztán sok-sok ember együtt örülhessen a megvalósult aktuális álmunknak.

A legesleghosszabb távú terv az, hogy egyszer már nem lesz a munkánkra szükség. Hiszen abban a társadalomban amiben mi szeretnénk élni, minden gazdi érti a kutyáját, minden eb boldog, nincsenek felesleges szaporulatok, nincsenek megunt állatok, és az örökösök nemcsak a háznak, de a kutyának is örülnek. Mi pedig sütit sütünk, kötögetünk - természetesen a vizsláink társaságában. :)

 

A Vizslamentés profiloldala.

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Remíz Kávéház Söröző

Remíz Kávéház Söröző

Csillag Autós és Motoros iskola

Csillag Autós és Motoros iskola

NaposTó Pihenőház

NaposTó Pihenőház

Árendás köz kutyafuttató

Árendás köz kutyafuttató