Nem agarad van? Akkor is kipróbálhatod az agárpályát!

Nem agarad van? Akkor is kipróbálhatod az agárpályát!

2018 ÁPR 26  |  Hasznos

Ha eddig azt gondoltuk, hogy az agárpálya kizárólag az agarak számára áll nyitva, akkor nagyon tévedünk. Egy elhivatott magyar gazdikból álló csapat évek óta szervezi a sport lehetőséget az egyéb fajtájú és keverék ebeknek is. Aki nem csak a háztömb körül szeretné lefárasztani kedvencét, annak ajánljuk ezt a kitűnő kezdeményezést, a Lelkes Csapatot és a számos kutyás sportolási lehetőségeiket.

 

A kezdetekkor a kis csapat főként bedlington terrierekből állt össze. Mikor az agaras coursing-ok elindultak, a csapat kíváncsiságból meglátogatta az első versenyeket, itt lehetőségük is nyílt, hogy kipróbálhassák a kihívásokkal teli, számukra teljesen idegen pályát. Ez az élmény végleges elhatározásra jutatta a gazdikat, és elkezdődött a szervezkedés. Megalakult a Vattagár SC, majd később már Lelkes Edzőklub néven lettek ismertek.

Mindenki megtalálhatja a kutyájának legjobb sportot

A csapat fő tevékenysége az agárpályás edzések és versenyek, havi 1-2 alkalommal szerveznek ilyeneket, mindig kiegészítve az rendezvényt a kezdők felkészítésével. Ehhez kapcsolódik az úgynevezett "nyúlpecázás", ami otthon is gyakorolható. Szintén agaras sport a coursing, kiváló szórakozás a kutyáknak és szintén remek edzésforma. "Kondi Show" rendezvényeiken pedig sok más sport ágazatot is megismerhetünk, mint a futópad, a falmászás, a távol- vagy a magasugrás.

Milyen más fajtájú vagy keverék kutyák alkalmasak a vágtára?

A tapasztalatok szerint a terrierek és ennek keverékei állnak legközelebb ahhoz, amit ez a sport megkíván. A versenyeken megfordult már foxterrier, ír terrier, amerikai staffordshire terrier, pitbull terrier, west highland terrier, yorkshire terrier és juck russel terrier, és számos vadászkutya is lelkesen rója a köröket.

- A terrierek néhány helyzetet sokkal jobban kezelnek elsőre, mint az agarak, a „faltörő kos” elvtől vezérelve sokkal jobban alkalmazkodnak a pályán és a versenyen felmerülő stresszhelyzetekhez, például a startbox indításhoz vagy a gép zajához, ami a nyulat húzza. - A vadászkutyák közül is sok fajta megállja a helyét, még akkor is, ha a vadászaton belül mindegyiküknek más-más a feladata, temperamentuma. A felhajtók, pl. a beagle, vagy a begyűjtök (szetterek) illetve az iránymutatók (vizslák), talán azért vannak kicsit hátrányosabb helyzetben, mert náluk nem a vad elejtése a cél, így az ez irányú motiváltságuk nem olyan „súlyos”.

- A pásztorkutyák hozzáállása kicsit más, ők nem igazán domborítanak ezen a téren. Jó munkakutya révén szívesen végig csinálják a pályát, de inkább csak a gazdi kedvéért, mintsem a felszított ösztönhőmérsékletük miatt. Ettől függetlenül bármelyikük igen lelkesen kergeti a nyuszit, ha éppen arról van szó.

- A munkakutyák közül néhányan fantasztikusan szoktak szerepelni.

Csak lelkesedés kell két- és négylábon

Itt nem számít a fajta, csak hogy motiváltak, lelkesek, sportosak legyünk. Garantált az összetartó közösség, az egészséges életmód, gazdinak és kutyának egyaránt. Szívesen látnak bárkit, akinek kedve támad kipróbálni ezt a fajta „őrültséget”, de épp nem agara van. Ekkor talán olyan arcát is megpillanthatjuk, ami rejtett ősi mélységekből tekint ránk.

 

 

 

Ezeket is ajánljuk:

Az üldöző-rögeszmés kutyákra sok veszély leselkedik – így előzheted meg a bajt

A Vizsla Túra mellett most már itt a Vizslakalandorok is

Mantrailing – sport, munka, hőstett

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: Sós Edit Photography

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Berkes Vendégház

Berkes Vendégház

Bacchus Apartman

Bacchus Apartman

Abbázia Country Club Hotel

Abbázia Country Club Hotel

Borháló Kelenföld

Borháló Kelenföld