Tudnivalók a francia bulldogról

Tudnivalók a francia bulldogról

2014 ÁPR 09  |  Hasznos

Az angolok a már évszázadok óta tartott és tenyésztett molosszusokat különböző célokra használták fel: elsősorban hadicélokra, de a vadászatban is bevetették őket farkas, medve, vaddisznó ellen, sőt, az arénában nemritkán oroszlán, tigris ellen is küzdeniük kellett.

A XVII. század közepén a viadalokon megjelenő, kiéhezett közönséget már nem nagyon tudták kielégíteni a nagyvadak fogyatkozása miatt, ezért bevetették a könnyen és olcsón beszerezhető bikákat és kutyákat.

Igen ám, de a nagytestű, lomha kutyák itt „elvéreztek”; nem igazán voltak alkalmasak a nép szórakoztatására. Ekkor vették át helyüket a kisebb testű, hosszú lábú, fürge, fordulékony, elszánt és vakmerő ebek, a mészároskutyák, amelyeket a mészárszékek hátsóudvarában, vásártereken használtak fel. Feladatuk a marhák terelése, őrzése és lefogása volt. A bulldogok munkáját megkönnyítette satuszerű harapásuk, és a könnyű légzést biztosító, előreugró állkapocs, hiszen erre szelektálták őket. 1802-ben betiltották a bikahecceket, ennek ellenére népszerűek lettek viszont a kutya-kutya elleni viadalok. A bulldogokat terrierrel keresztezték, és megjelentek a „half and half” kutyák, melyek véglegesen kiszorították az „ősbulldogot” az arénából. 1858-ban aztán a parlament hivatalosan is betiltotta a kutyaviadalokat.

Így a bulldog elvesztette addigi munkaterületét. Ettől kezdve a szegényebb réteg kutyája volt, és mivel ezek az emberek nem engedhették meg maguknak a nagyobb kutya tartását, elkezdték tenyészteni a kisebb – toy (játék) – bulldogot.

1860-as években angol csipkeverők vándoroltak ki Normandiába, és telepedtek le ott. Magukkal hozták „toy” bulldogjaikat, és ezek a kutyák hirtelen nagyon népszerűek lettek a városi kisemberek körében. Angliában viszont a „toy” bulldogok lassan kihaltak, mert senki sem tenyésztette a kisebb változatot. A francia tenyésztők az állományukban rögzítették a felálló fület. Ennek ellenére elfogadták a nem felálló fülű példányokat is. 1888-ban rögzítették a fajtajegyeket, de a fajta fellendülésére csak akkor került sor, amikor VII. Edward angol király megvásárolta első francia bulldogját, Bölényt.

Tartás, ápolás

Magyarországon a francia bulldog nagyon felkapott divatkutya lett, így a kiskutya vásárlásakor nagyon körültekintőek legyünk. A mértéktelen tenyésztés következtében felbukkantak a szív- és légzési problémákkal küszködő egyedek, hiszen a nyomott orrú kutyák kelendőbbek. Ezek a kutyák már 15 °C fölött rendkívül hörögnek, alig kapnak levegőt. Ennek ellenére rendkívül játékosak, ezt a tulajdonságukat öregkorukra is megőrzik. A bully kertben és lakásban egyaránt tartható, jó jelzőkutya. Könnyen kijön a gyerekekkel, rendkívül intelligens. Szemét állandóan gazdáján tartja, hűen követi minden mozdulatát.

Jelleme akár a nagyobb testvéreié: nem igazán ijed meg, inkább kíváncsi, minden érdekli. Ez a mokány kis fickó azért néha tud makacs is lenni: büszkén kihúzza magát, peckes járásával tudtára adva bármilyen élőlénynek, hogy ő bizony egy oroszlán bátorságával bír, és ezt ne kérdőjelezze meg senki, mert annak aztán jaj! Rövid szőrét könnyű gondozni, csak a fejen található ráncoknál adódhatnak gondok. Ezeket a redőket alaposan át kell tisztítani, legjobb erre a nercolaj. Ha véletlenül kedvencünk szemébe belekapnak – ami gyakran előfordul –, akkor porcukorral kell kezelni, mint a lovaknál.


Bulldog Fajtamentés

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Stone Concept Kft.

Stone Concept Kft.

Gomba Étterem és Pizzéria

Gomba Étterem és Pizzéria

Fonyódi kutyás strand

Fonyódi kutyás strand

Hatvany Lajos utca kutyafuttató

Hatvany Lajos utca kutyafuttató